RSS

BESİN BLOG

Sağlıklı, Güçlü ve Uzun Yaşamın Sırrı: Kas Geliştirme

Gelişkin kaslar sadece vücut geliştiriciler veya sert erkekler içindir diye mi düşünüyorsunuz?

Gerçekte, kesinlikle hayır. Kaslarımız bedensel tüm fonksiyonlarımızı yerine getirebilmemizde en önemli rolü üstlenmişlerdir ve ekstra kas geliştirebilmenin faydaları müthiştir. Biz sizler için bu faydalardan bazılarını sıraladık;

Saglikli Yasam icin kaslarinizi guclendirin



1. Kaslarımız kan şekerimizi dengeler.
2. Kaslarımız beynimiz ve diğer tüm organlarımızı beslemektedirler.
3. Kaslarımız bedenimizin insülin kullanımını arttırır ve diyabet ile savaşır.
4. Kaslarımız bedensel sağlığımızı güçlendirir, daha uzun ömürlü yaşamamızı sağlar.
5. Kaslarımız her bakımdan bedenimizin nasıl göründüğünün temelidir.
6. Daha fazla kas daha kolayca daha az yağlı vücut demektir.



Tabii ki kaslarımızı direnç antrenmanları ve yüksek protein diyetleri ile inşaa edebiliriz. Metabolik olarak kas inşa edebilmek için kaslarınıza odaklı, her yönüyle performansınızı zorlayacak antrenmanlar yapmalısınız.

Bel Çevrenizdeki Yağlardan Kurtulmak İçin Basit Öneriler

Bel Çevrenizdeki Yağlardan Kurtulmak İçin Basit Öneriler;


Sabah kahvaltıdan önce yürüyüş yapın

Çalışıyorsanız buna pek zamanınız olmayabilir, evet haklısınız. Ama sabah 08:00'da de işe gidiyorsanız, 06:00'da kalkabilir ve bir saatlik yürüyüş yapabilirsiniz. Kahvaltıyı atlamak yerine, evde hazırlayabileceğiniz pratik bir öğün de bu süreçte işinizi çok kolaylaştırabilir. Tabii ki bunlar için erken yatmanız çok önemli. Bu döngüye alıştığınız taktirde çok hızlı bir sonuç alacağınıza emin olun. Bu programla iş yerinizde veriminizin artacağını da göreceksiniz.

Sabahlari Yuruyus Yapin

Haftada en fazla iki kez tartılın

Diyete veya spora başladığınız ikinci günde hemen tartıya çıkıp kilo verip vermediğinizi kontrol ediyorsunuz değil mi? Bunu yapmayın. Eğer dengeli ve sağlıklı besleniyor, sporunuzu düzenli yapıyorsanız zaten zamanla kilo vereceksiniz. Tartıldığınız zaman kilo verdiğinizi fark ettiğinizde "Aaa bir kilo vermişim o zaman ödül olarak bir tatlı yiyebilirim" diyebilirsiniz. Çünkü insan kendini her koşulda ödüllendirmek ister.Haftada bir kere tartılmak bu süreçte en doğrusu. "Ama çok merak ediyorum" diyorsanız en fazla iki kere tartılın ve sonuç ne olursa olsun asla vazgeçmeyin!

Haftada iki gun tartiya cikin

Sahte tatlılar yiyin!

Sahte tatlılar derken şeker isteğinizi bastıracak doğal ürünlerden bahsediyoruz. Kadınların diyet konusundaki en büyük sıkıntıları tatlıya hayır diyememeleri. Diyet döneminde kesinlikle tatlıları hayatınızdan çıkarın. Yağlı, hamurlu tatlılar yerine meyve ya da kuru meyve yemeyi tercih edin. Mesela kahve keyfi yapmayı çok seviyorsanız, yanında lokum yerine hurma tercih edebilirsiniz.Canınız pasta istediğinde elma, mandalina, çilek, kiraz gibi meyvelerin üzerine yağsız sütle yapılmış krem şantiyi dökerek yiyebilirsiniz. İnanın bu tüm isteğinizi karşılayacak.

tatli yerine meyve

Uykunuzu alın!

Sağlıklı ve hızlı çalışan bir metabolizmaya sahip olmak istiyorsanız, günde 7-9 saat uyumanız gerekiyor. En önemlisi ise erken yatıp erken kalkmak. Çünkü gece geç yatıp, sabah geç kalkmak daha fazla besin alma ihtiyacına neden oluyor. Ayrıca düzensiz bir uykuya sahipseniz kilo verme miktarınız ve hızınız bazı hormonlar tarafından engelleniyor.

uykunuzdan odun vermeyin

Düzenli ve Doğru nefes alın!

Düzenli nefes hareketleriyle metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Günün farklı zamanlarında, en az beş kez ateş solunumu adı verilen nefes tekniğini uygulayabilirsiniz. Bu nefes alma tekniğinde, ağız ve burun açık olarak iki dakika süresince saniyede önce bir nefes daha sonra saniyede iki nefes alıp verecek şekilde solunum yapabilirsiniz. İlk zamanlar baş dönmesi ve mide bulantısı görülse de zamanla bu etkiler ortadan kalkacaktır. En doğrusu hayatınızda sadece bir kere Nefes Teknikleri Eğitimi alın ve tüm hayatınız boyunca doğru nefes alın, sağlıklı ve mutlu yaşayın.

dogru nefes alma tekniklerini ogrenin

Tuzu azaltın

Sadece kilo almaya neden olduğu için değil, önemli ve ciddi hastalıkların da sorumlusu olduğu için tuzu en az miktarda yemenizi öneriyoruz. Eğer çok tuzlu yemek yiyen biriysenız, tuzu azalttığınızda vücudunuzdaki ödemlerin de azaldığını fark edeceksiniz.

hayatinizdan tuzu cikarin

Egzersizlerinizi değiştirin

Hep aynı şeyi yapmaktan normalde de sıkılıyorsunuz değil mi? Aynı alışveriş merkezine gitmekten, aynı kafede oturup bir şeyler içmekten ya da aynı sahilde yürüyüş yapmaktan. O zaman aynı egzersizleri yapmaktan da sıkılmanız gayet doğal. Egzersizlerinizi mevsime ve koşullara göre düzenli olarak değiştirin. Mesela kış aylarında spor salonunda fitness yapmaya, ilkbahar aylarında koşmaya ve yaz aylarında da yüzmeye ağırlık verebilirsiniz.

antrenman yapin besin destegi kullanin

Yemekten önce bir bardak su için

Su içmek zayıflama evresinde gerçekten çok önemli. Eğer yağlarınızdan kurtulmayı kafanıza koyduysanız her fırsatta su için. Ama en önemlisi yemek yemeden önce bir bardak su için. Neden mi? Çünkü su içtiğiniz zaman size biraz da olsa doygunluk hissi verir ve bunun sonucunda da çok yemek yemekten kurtulursunuz. Ayrıca yemekten önce su içmek metabolizmanızı da hızlandırır.

yemeklerden once bir bardak ilik su icin

Güne limonlu suyla başlayın

Sabah koşuya çıkmadan önce hafif ılık ve limonlu su içtiğinizde daha kolay kilo verdiğinizi göreceksiniz. Haftada üç kez suya bir çay kaşığı elma sirkesi ekleyi de deneyebilirsiniz. Ama elma sirkesini her gün kullanmayın. Çünkü yağlarınızı eritmek isterken mide rahatsızlıklarına neden olabilirsiniz.

Sabahlari uyanir uyanmaz bir bardak limonlu su icin

Yemeğinizi kendiniz yapın

Bir restorana gittiğiniz zaman diyet menü isteseniz bile yemeklerde hangi yağın kullanıldığını ve o yemeğin nasıl yapıldığını asla bilemezsiniz. Bu nedenle diyet döneminizde dışarıda yemeyi bırakın. Kendi yaptığınız, sağlıklı yemekleri yedikçe hem daha dinç olacak hem de daha hızlı kilo vereceksiniz.

saglikli besin destegi kullanin

Marka Tanıtımı - Nutrend Sport Nutrition ®

NUTREND D.S. Sport Nutrition® Markası, Vücut Geliştirmeciler, Dayanıklılık Sporları ile uğraşanlar ve Aktif Yaşam sürenler için 1993 Yılından bugüne Tüm Doğu Avrupa ve Avrupa'da yüksek bilinirliğe sahip olmuştur.

Sporcu gıdalarının üretiminde modern yüksek teknoloji ekipmanlarını kullanan Nutrend, yüksek kalite ve maksimum performans sağlayan ürünler üretmektedir.

Nutrend Supplement Nutrition

Araştırma ve Geliştirme bölümünde bir çok diyetisyen ve sporcu birlikte çalışmaktatır. Üretim sahaları ile ISO 9001 : 2000 belgesi almaya hak kazanmış olan Nutrend bir çok farklı sertifikaya daha sahiptir.

Proteinler, Karbonhidrat, Kreatin, Amino Asit, Protein Barlar, Enerji İçecekleri ve Yağ Yakıcı L-Carnitine içeren geniş ürün gamına sahip olan Nutrend Olimpiyatlarda ve bir çok farklı Body Building & Fitness Organizasyonunda katılımcı sporcuları desteklemektedir.

Nutrend; "Dopinge Hayır! Felsefesi" ile 30'dan fazla Ülkede en iyi sporcuların ve takımların tercihi olmuştur!

Yağ Yakımını Hızlandırın

Henüz diyet yapmaya başlayanlar ve başlama kararı verenler için, haftada 2-3 gün 1 saat tempolu yürüyüşün yanında, yağ yakımını hızlandırmak için basit fakat etkili bir kardiyo çalışması hazırladık;

Emekleyerek Merkez Bölge Kardiyo Çalışması

Zorluk Düzeyi: Başlangıç seviyesi
Odak: Hareketlilik, Kardiyo
Çalışan Kaslar: Karın kasları, Kalçalar, Ön bacak kasları, Kalça kasları, Sırt, Omuzlar
Ekipman: Ekipmansız

Antrenman ve Diyet Yaparak Sağlıklı Kalın

El ve dizlerinizin üzerine gelin. Merkez bölgenizi sıkın ve sırtınızı hafifçe kamburlaştırın. Dizlerinizi 2,5 - 5 cm kadar yerden kaldırarak ağırlığınızı el ve ayaklarınıza verin.


Tek elinizle ileri doğru adım atarken diğer taraftaki dizinizi kırarak göğsünüze doğru çekin. El ve ayağınızı başlangıç pozisyonuna geri getirin. Daha sonra diğer elinizle adım atıp, diğer taraftaki dizinizi göğsünüze doğru çekin. Başlangıç pozisyonuna geri dönün.

İpuçları

  • Egzersiz boyunca belinizin aşağıya düşmesine izin vermeyin.
  • Hareket boyunca karın kaslarınızı ve merkez bölgenizi sıkın.
  • Tüm hareket boyunca başınızın omurganız ve sırtınızın üst kısmıyla aynı çizgide olmasına dikkat edin.



Spor Yapma Motivasyonunuzu Ayakta Tutmak İçin 6 Öneri

Kabul edelim ki, ister kas geliştirmek için olsun, ister kilo vermek için, ister fit bir yaşam tarzına sahip olmak için, bazı günler antrenman yapmak hiç içinizden gelmez.

Antrenman yapmak istemediğiniz zamanlar, egzersiz yapmak dışındaki her şey kulağa çok iyi gelir. Takip ettiğiniz bir dizinin yeni bölümünü izlemek, arkadaşlarınızla dışarı çıkmak ya da köpeğinizi gezdirmek... Bunların hepsi çok eğlenceli fikirler fakat kendinizi daha iyi hissetmek istiyorsanız, egzersiz konusunda ulaşmak istediğiniz bir hedefin üzerine gidin; gözünüzü korkutan bir antrenman setini yapmaya başlayın, kişisel rekorunuzu kırın. Ancak hiç antrenman yapacak havada değilseniz de, motivasyonunuzu sağlayacak birkaç ipucu işinize yarayabilir.

Antrenman çantanızı bir gece önceden hazırlayın

Eğer erken kalkıp alelacele işe koşturuyorsanız, antrenman kıyafetinizi, havlunuzu, protein barlarınızı ve diğer bir sürü eşyayı bulup bir çantaya tıkıştırmaya çalışmaktansa, daha önce hazırlanmış bir çantayı alıp çıkmak çok daha kolaydır. Uyumadan önce çantanızı hazırlayın. Böylece çantanızı alıp hemen çıkabilir ve antrenmana gitmek için eşyalarınızın hazır olmadığı bahanesinden de kurtulabilirsiniz.

Dinlemek istediğiniz müziği indirin

Eğer tek başınıza antrenman yapıyorsanız, en sevdiğiniz şarkıları dinlemenin tam zamanı. Eğer dinlemek için sabırsızlandığınız yeni bir albüm varsa, bunu antrenmana saklayın. Egzersize başlayana kadar o albümü dinlemeyeceğinize dair kendinize söz verin. Bu sayede antrenman yaptığınız saati iple çekeceksiniz.

Yatmadan önce antrenman kıyafetlerinizi ortada bırakın

Eğer sabahları antrenman yapanlardansanız, kıyafetlerinizi bir gece önceden hazırlayın. Böylece daha gün aydınlanmamışken bütün eşyalarınızı bir araya getirmek için uğraşmanıza gerek kalmaz.

Bir antrenman arkadaşı bulun

Beraber spor salonuna gittiğiniz veya açık havada antrenman yaptığınız arkadaşlarınızın olması çok yararlıdır, çünkü onlarla aranızda bir sorumluluk durumu oluşur. Eğer onları atlatıp spora gitmezseniz kendinizi kötü hissedersiniz. Bu yüzden sizinle spor salonunda, parkta ya da fitness dersinde buluşacak bir arkadaşınız olması, suçluluk duygusundan kaçınmak gibi fazladan bir motivasyon sağlar.

Başarılarınızın kaydını tutun

Konu antrenman olduğunda, en küçük bir ilerleme bile büyük bir başarı gibi görünür. Aslında gerçekten de öyledir, çünkü küçük şeyler üst üste eklenerek daha büyüklerini oluşturur. Bu da size daha ileriye gitmeniz için güç verir.

Kendinizi sporcu takviyeleri ile ödüllendirin

Egzersizle ilgili bir hedef belirleyin ve ulaştığınız zaman kendinizi ödüllendirin. Ödülünüz çikolatalı bir protein bar veya bir şişe fitness shake olabilir. Bu sayede sadece amacınıza ulaşmakla kalmayacak, aynı zamanda sizi daha da motive edecek şeylerle kendinizi ödüllendirmiş olacaksınız.

Muscletech Nitrotech Performance Series

Muscletech Nitrotech Performance Series eski Nitrotech Hardcore serisinin geliştirilmiş yeni versiyonudur.

Zengin içeriği sayesinde sporculara etkili bir protein kaynağı olabilir. İçeriğinde bulunan Izole ve Hidrolize Whey proteinler sayesinde hızlı bir emilime sahiptir. Servis başına 30gram protein içerir.

2 Gram Karbonhidrat ve 1.5 Gram Yağ gibi düşük değerlere sahip olması, yağ oranını düşük tutmak isteyen sporcular için iyi bir alternatif  olabilir. Muscletech Nitrotech Performance Series'in dikkat çeken özellikleri:

Yeni geliştirilmiş ve güçlendirilmiş formül

İzole ve Hidrolize protein içeriği

Servis başına 30 gram protein

Düşük yağ ve karbonhidrat oranı

3000 Mg Kreatin Monohidrat içeriği

2000 Mg saf formda Alanin amino asiti (protein sentezi)

1000 Mg saf formda Taurin amino asiti

1000 Mg saf formda Glisin amino asiti

Vücudunuz ne kadar protein depolarsa, kas gelişiminiz o kadar iyi olur. Bunun yanında metabolizmamız proteini, hormon üretmek gibi farklı sebepler için de kullanır. Bu nedenle vücudunuzun depoladığı protein seviyesini arttırmanız kas gelişiminize yardımcı olabilir.

MuscleTech Nitrotech Performance 3630 Gram Besindestek.com 'da

Glutamin Nedir? Ne İşe Yarar?

Formülü "C5H10N2O3" olan Glutamin (Gln, Q) bilimsel olarak proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biridir. Yan zincirinde karboksamit grubu içerir. Polar özelliktedir,ancak fizyolojik pH'da yüksüzdür. Pürin ve pirimidin sentezi ve amino gruplarının plazmada taşınmasında rol oynar. Böbrek tübülüs hücresinde serbest amonyak oluşturur. Bu reaksiyon glutaminaz tarafından katalizlenir ve asit-baz düzenlenmesinde yer alır. Metabolik asidozda glutaminden amonyum oluşumu artar, alkalozda azalır. Glutamin, aminoşeker sentezinde amino grubu vericisi olarak yer alır.

Glutamine herşeyden önce bir amino asit çeşididir. 20 çeşit temel olmayan aminoasitten birisidir. Temel olmayan demek vücut tarafından üretilebilen anlamına gelmektedir. Amino asitler bildiğiniz gibi proteinleri oluşturur. (Protein tozu kullanımı konusunda linke tıklayınız.) Vücudumuzda bulunan glutamine in %60 ı iskelet sistemimizde, geri kalanı ise akciğerler, karaciğerler, beyin ve midede bulunmaktadır. Aslında buradan bile vücudumuzda ne işe yaradığını anlamak güç değildir. Herşeyden önce kasların protein ihtiyacını karşılamaya yardımcı olan bir aminoasit türevi olan glutamine, bağışıklık kuvvetlendirici, antioksidan, antiinflamatuar, anabolik ve gastrointestinal mukozayı koruyucu etkiler de göstermektedir.

Ronald Klatz’a (Şikago’daki Yaşlanma Karşıtı İlaçlar Akademisi Başkanı) göre glutamine besinlerin sindirimini kolaylaştırır, protein sentezini düzenler, büyüme hormonunu dengeli olarak salgılamayı sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Glutamine vücudun nitrojen taşıyıcısıdır diyebiliriz. Yani kaslara spor esnasında ihtiyacı olan enerjiyi taşır. Bu sebeplerle vücutta bulunan glutamine miktarı ne kadar düşerse kas azalması o oranda oluşur.

Hastanelerde de, özellikle yanık tedavilerinde, glutamine kullanımı yaygın hale gelmeye başlamıştır. Herşeyden önce bağışıklık sistemini destekleme etkilerinden dolayı iyileşme süresini hızlandırdığı tespit edilmiştir.Çünkü fiziksel stres durumunda, vücut iskelet kasları, normal zamanda ürettiğinden daha fazla glutamine tüketir. Bu sebeple takviye olarak alımı yoluna gidilebilmektedir. Bunun yanında ağız, mide ve bağırsak duvarını koruyucu etkileri vardır. Temel olarak faydaları:

  •     Kasların protein ihtiyacını karşılamak
  •     Kas ve bağ dokusu rahatsızlıklarını onarmaya yardımcı olmak
  •     Bilişsel fonksiyonları desteklemek
  •     Travma ve ameliyat sonrası bağışıklık sistemini desteklemek
  •     Besinlerin bağırsak emilimini arttırmak olarak sıralanabilir.

Glutaminin Vücut Geliştirme ve Egzersizdeki Rolü

Etkili bir ağırlık çalışması vücudun bağışıklık sistemini düşürür, laktik asit ve amonyum seviyesini yükseltir. Egzersizin ortalama beşinci dakikasından itibaren vücut glutamini ve katabolik (parçalama) hormonları serbest bırakmaya başlar. Bu durum egzersizin sonunda dahi devam eder ve kaslar glutamin boşaltmaya devam eder. Dolayısıyla ne kadar ağır çalışırsanız o kadar fazla glutamine eksikliği çekersiniz. Aşırı spor (overtraining) durumuna ulaşırsanız eğer kasların yeniden yapılandırılması yapılamadığı için kas kaybı durumu işte bu yüzden oluşur.

Glutamine Kullanımı

Vücudumuza aldığımız aminoasitlerin yarıdan çoğu glutamine formundadır ve vücut bunu gerekli zamanlar için depo ederek kullanıma hazır halde bulundurabilir. Ancak vücutta glutamine depolarının en çok boşaldığı zamanlar stres zamanlarıdır. İşte bu durumlarda dışarıdan takviye olarak alınması durumuna gidilebilmektedir. Stres durumları psikolojik olmanın dışında çeşitli hastalıklarla da meydana gelebilmektedir. Çok basit bir soğuk algınlığından tutun da, yanık durumları, hatta kanser hastalarında vücuttaki glutamine depoları tükenmektedir.

Bizi burada ilgilendiren durum, fitness ve vücut geliştirme, yağ yakımı maksatlı kardiyo egzersizleri, de vücut için stres oluşturan durumlardır ve bu durumlar glutamine depolarını boşaltmak için yeterlidir. Neticede spor yaparken kasları parçalamakta ve yeniden onarmak için beslenmeye ve dinlenmeye ihtiyaç duymaktayız. İşte bu parçalama ve onarım durumu için takviye almak yoluna gitmemiz gerekli olabilmektedir.

Takviye olarak kullanımı spordan sonraki 2 saat içerisindedir. Sporun bitiminde alınacak olan whey proteininin çok daha iyi sentezlenmesini sağlayacaktır. Kullanım dozajı olarak ürünlerin üzerinde 2 ölçek kullanılmasının uygun olduğu söylenmekle birlikte, spordan sonraki 2 saat içerisinde 1 ölçek yani dolu bir çay kaşığı kadar 1 bardak su ya da herhangi bir içecekle karıştırılarak içilebilir. (Asitli içecekler ile karıştırmayınız.) Ürün iyice çözünene kadar karıştırılmalıdır. Biraz çaba sarfettikten sonra ürün iyice mikronize ise tamamen sıvının içerisinde yok olmaktadır. Araştırmalar 2-40 gr arasındaki alımın uygun olduğunu göstermektedir. Bu sebeple spor sonrasındaki 5 gr lık takviye alımı kasların yapılandırılması ve tamir edilmesini destekler, vücutta bulunan büyüme hormonu seviyelerini uyarıcı etki yaratır.

Diyabet hastalarının bu takviyeyi kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışması gerekektedir. Çünkü bu tip rahatsızlıklarda glutaminin aşırı şekilde metabolize olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında kanser hastalarında kullanıldığında hızlı bir şekilde hücre bölünmesiyle karşılaşılmıştır. Bu durum tümör oluşumu anlamına gelmektedir. Ancak son yapılan çalışmalar kanser hastalarında glutamine kullanıldığında bağışıklık sisteminin güçlenmesiyle birlikte hücre yıkımının yavaşladığı tespit edilmiştir. Hamile ve emziren bayanların kullanmadan önce doktoruna danışması gerekmektedir. Çok nadiren ishal oluşumu olabilmektedir.

Glutaminin Diğer Faydaları

Bağırsakların temel enerji ihtiyacını glutamine sağlar. Bu sebeple bağırsaklarda oluşabilecek rahatsızlıklara karşı yardımcı olur. Beynin enerji kaynağı olarak glutamine, psikolojiyi sağlamlaştırarak daha iyi bir ruh hali sağlarken, zihinsel performansı arttırır ve kısa ve uzun süreli hafızanın gelişimini sağlar. Kas gelişimine, protein sentezine ve sindirime yaptığı faydalardan dolayı herkesten önce vücut geliştirme ve fitness ile ilgilenenlerin odak noktası haline gelmiş olan glutaminin faydaları hakkında yapılan araştırmalar sürmektedir.

Tüm Zamanların En Hızlı Yağ Yakıcı Kuvvet Anrenmanı

Yağ Kaybı Hedefleyenler için Kuvvet Antrenmanı

Bazen en iyi antrenman bile sizi daha fazlasını ister halde bırakır, özellikle de konu karın kaslarınız olduğunda.
Merkez bölgenize biraz daha odaklanma ve biraz daha fazla kalori yakma ihtiyacını herhangi bir zamanda duyduysanız, bu plan sizin için idealdir.
Bu, "Karın Kaslarını Bitirici" olarak adlandırdığınız şeydir ve sizi, başarısızlığı kabul etmeden hedefinize doğru itmek için özel olarak tasarlanmıştır.
Zorlayıcı ve benzersiz karın kası bitiricileri ana antrenmanınızdan sonra uygulamak üzere başarı planınıza aldığınızda, kendinizi kısa süre içinde daha ince bir formda bulacaksınız.

Aşağıdaki antrenmanı normal çalışma gününüzün sonunda gerçekleştirin. Bu planı haftada üç kereden fazla uygulamamalısınız.

Antrenman ve Diyet Yaparak Sağlıklı Kalın
Altı egzersizin tamamını bir evre olarak yapın. Diğer bir deyişle, setler arasında mümkün olduğunca az dinlenmeye çalışarak, peş peşe gerçekleştirin.

Tüm egzersizleri bitirdiğinizde 20 saniye dinlenin ve sonra, evreyi 1-2 kez daha tekrarlayın.

Evre: Her egzersizden 1 seti, aralarda dinlenmeden art arda grup halinde yapın. Bu  egzersizler tamamlandığında, evreyi tekrarlayın - her birinden 1 seti, aralarda dinlenmeden yapın. Belirlenmiş toplam set sayısını gerçekleştirene dek devam edin.

Antrenman ve Diyet Yaparak Sağlıklı KalınAntrenman ve Diyet Yaparak Sağlıklı Kalın
Antrenman ve Diyet Yaparak Sağlıklı Kalın

Antrenman ve Diyet Yaparak Sağlıklı Kalın
Güç: Egzersizin tüm setlerini, aralardaki molalarla aynı anda tamamlayın. Ardından, bir sonraki egzersize geçin.

Süper set: Aralarda mola vermeden art arda (bir evre gibi) yapılan iki hareket.

Kilo vermek için spor yapmayın!

Sadece Yaz'a girerken zayıflamak için spor yapmayın!


"Spor, sağlık için yapılmalıdır. Spor da aynı yeme ve içme gibi düzenli yerine getirilmesi gereken bir davranış olarak düşünülmelidir. Spor adeta hayat tarzı olmalıdır"

Spor yapacak kişinin, sporu ne için yaptığına karar vermesi ve bu doğrultuda bir spor hekimi ile görüşerek, kendisine en uygun sporun hangisi olduğunu belirlemesi gerekir. Kilo aldım spor yapayım, kilo verince tekrar bırakırım anlayışı yanlıştır. Yorgunum, çok işim var ya da bugün az yedim spora gitmeyeyim gibi zihniyetle bu iş olmaz. Belirli günler ve saatlerde her halükarda sporu düzenli olarak yapmak gerekir.

Kişi, sporu hayatının akışına göre değil, hayatını sporun akışına göre yönlendirmek ve plan, program yapması gerekir. Haftada 3 gün ve en az 20 dakikanın altında yapılan sporun sağlık anlamında hiçbir faydası yoktur. Yapılan bilimsel araştırmalar sporun haftada en az 3 gün ve 20 dakika olması gerektiğini gösteriyor. Nabzın dakikada 120′nin üzerinde atması gerekir.

Isınmadan spor yapılması, spordan hemen önce ya da sonrasında yemek yemek sakıncalıdır. İdeal olan, spordan 2-3 saat önce yeme içme işinin bitmiş olmasıdır. Spora başlamadan veya spordan hemen sonra size özel önerilen sporcu besin takviyeleri ile spor esnasında yıkıma uğramaması için kaslarınızı koruyabilirsiniz. Spora başlamadan önce kişinin açma germe hareketleri dediğimiz vücudu spora hazırlayıcı hareketleri yapması önemlidir. Kişi bunları yapmaya üşenmemelidir. Bu hareketler yapılmadığı takdirde kas yırtılmaları, ani travma ve sakatlanmalar olabilir. Bu nedenle kişi açma germe hareketleriyle spora başlamalıdır. Spora başlarken birden bire koşma değil, yavaş bir tempoyla başlayıp, tempoyu belli bir seviyeye çıkartmalı ve sonunda da yine yavaş yavaş tempoyu düşürerek bitirmelidir.

Antrenman ve Diyet Yaparak Sağlıklı Kalın

Türk toplumunda spor; "spor eşittir kilo vermek" olarak yanlış değerlendirilmektedir. Spor kilo vermek için değil, sağlık için yapılır.

Sağlıklı olmanın iki vazgeçilmez unsuru vardır. Biri mutlaka ve mutlaka düzenli bir beslenme şekli, diğeri ise egzersiz yapmak. Beslenme derken bizim anladığımız can boğazdan gelir değil, can boğazdan gideri unutmamak gerekir. "Yersen sağlıklı olursun" diye bir şey yoktur, yersen sağlıksız olursun vardır. Ne kadar çok yersek vücudu o kadar çok yormuş oluruz. Vücudu ne kadar çok yorarsak o kadar çok hasta olma ihtimalimiz olur. Fazla besinler vücutta toksik etki yapar, yani fazla besin zehirlenme yapar. Vücut, kendisine gelen fazla besini vücuttan uzaklaştırabilmek için çok fazla çalışmaya başlar ve daha fazla yorulur. Bu da daha fazla yıpranmamız anlamına gelir.

Beden Tipinize Göre Antrenman ve Diyet Yapın!

Bedeninizi Tanıyor musunuz?

Bahardan Yaza doğru ağır geçiş yaparken başlamayı düşündüğünüz diyet ve antrenman programınıza sağlıklı devam edebilmek için bedeninizi tanımak çok önemlidir. Bedeninizi tanıyarak, bedeninizin ihtiyaçlarına yönelik diyet ve antrenman programına başladığınızda, hem sağlıklı bir şekilde fit bir bedene sahip olur, hem de yaptıklarınızın işe yaradığını görerek, diyet ve antrenmanı yaşam biçiminiz haline getirecek motivasyonu kazanırsınız.

Genel anlamda 3 tip beden tipi belirlenmiştir;

  • Ektomorf
  • Mezomorf
  • Endomorf

Sırası ile bu 3 beden tipini ve özelliklerini ele alalım:

Ektomorf Beden Tipi

Uzun ince uzuvlarının, lifli kaslarının karakteristik özellikleri olarak tanımlandığı Ektomorf yapılılar ince yapılıdırlar. Kısa eklemler ve yağsız kas kütlesine sahiptirler. Kilo almakta zorlanırlar. Düz göğüs, dar omuzlar, hacimsiz ve yağsız kas kütlesine sahiptirler. Hızlı çalışan bir metabolizmaya sahip olduklarından kas kütlelerine hacim kazandırmakta zorlanırlar. Ektomorf vücut tipine sahip olanlar kilo alma konusunda oldukça zorlanırlar. Hızlı çalışan metabolizmaları, gün içinde aldıkları kalorileri çok hızlı bir şekilde yakmalarını sağlar.

Antrenman programları kısa ve yoğun bir program ile büyük kas gruplarına yönelik olmalıdır. Supplement kullanımı beslenme programını desteklemek adına önerilir. Uykudan önce alınacak besinler ile yoğun antrenman programı sonucu oluşabilecek kas yıkımını engellerler. Hızlı metabolizmaları sayesinde kas kütlesi üzerindeki yağları hızlıca yakarak, parçalı kaslara sahip olmak onlar için çok kolaydır.

Mezomorf Beden Tipi

Mezomorf vücut tipinindekiler geniş kemiklere, geniş kas yapısına ve doğal bir atletik fiziğe sahiptirler. Vücut geliştirme sporlarına en yatkın yapıya sahip vücut tipidir. Kilo alıp vermek onlar için çok kolaydır. Doğal yapılarındaki güç, kas yapılandırmasına oldukça elverişlidir. Ektomorf yapıdan daha hızlı yağ kazanımına sahiptirler. Atletik beden yapısı ve belirgin kas sistemleri daha güçlü ve hızlı kas yapılanmalarına destek olur. Ağır antrenman programlarına en uygun ve en hızlı tepki veren beden tipleri vardır. Özellikle antrenmanlara yeni başlayanlarda kas yapılanmaları çok hızlı bir şekilde oluşur. Yağ kazanımları da çok hızlı olacağından mezomorf beden tipine sahip olanların en çok dikkat etmesi gereken konu aldıkları kalori miktarlarıdır. Kardiyo ve Ağırlık antrenmanları kombinasyonları mezomorf beden tipine en uygun çalışmalardır.

Endomorf Beden Tipi

Endomorf beden yapısına sahip olanlar sıkı görüntünün altında yumuşak bir kas yapısına sahiptirler. Hızlı yağ kazanırlar. Kısa bedenleri, ince yapılı kol ve bacaklarında güçlü kaslara sahiptirler. Özellikle üst bacak bölgelerindeki kaslanmalar çok güçlüdür. Endomorflara en uygun antrenman programları ağır squat bacak çalışmalarıdır. Yumuşak ve kıvrımlı beden yapıları kas ve yağ kazanımının da hızlı olmasını sağlar. Metabolizmaları daha yavaş çalıştığından kilo vermede zorlanırlar. Kilo almak isteyen endomorflar uygun antrenman ve beslenme programı ile çok hızlı sonuç alabilirler. Bu kilo artışları kas değil yağ kütleleri ile oluşur. Beden kas / yağ oranını dengede tutmak için ağırlık antrenmanlarına ek olarak mutlaka kardiyo çalışması da yapmaları gerekir. Protein diyeti uygulayan endomorfların ayrıca bir destek ürününe ihtiyaçları yoktur. Sadece yağ yakıcılar ve termojenik ürünler önerilir.

Beden Tiplerine Uygun Besin Takviyeleri


Beden Tiplerinin Kombinasyonları

3 beden tipinin birleşimi olan beden tipleri yoktur. Çoğu insan bu beden tiplerinden ikisinin karışımına sahiptir. Ektomorf / Mezomorf veya Mezomorf / Endomorf en yaygın görünen beden tipleridir. Beden tipinizi belirlediğinizde, bedeniniz için en faydalı destekleyici diyet ve antrenman programınızı düzenleyebilirsiniz.