RSS

BESİN BLOG

Dayanıklılık Antrenmanları Kaliteli Yaşam Sürenizi Uzatıyor!

Dayanıklılık Antrenmanları Kaliteli Yaşam Sürenizi Uzatıyor!

Araştırmalara göre, antrenman rutininize ağırlık egzersizleri eklemenizin, erken ölüm riskini %23 düşürdüğü gözlemlenmiştir.

Zaten düzenli antrenman yapmanın sağlığınız için iyi olduğunu biliyorsunuz. Günlük rutin olarak yapılan kardiyo antrenmanlarına uzun vadede uyduğunuzda enerjiniz artar, kalp - damar rahatsızlıkları ve felç riski azalır ve ruh haliniz de iyileşir, gelişir.

American Journal of Epidemiology'de yayınlanan yeni araştırmalara göre vücut geliştirme hareketlerinden kardiyo antrenmanlarınıza bir kaç ağırlık hareketi ile değişiklik katarak daha güçlü daha sağlıklı olabilirsiniz.

Sydney Üniversitesi'nden araştırmacılar, İngiltere Sağlık Araştırması ve İskoç Sağlık araştırması verilerinden yararlanarak 1994 ve 2008 arasında vücut geliştirme antrenmanları (hem spor aletleri ve vücut ağırlığı kullanan) ile kanser, kalp rahatsızlığı vb. arasındaki ilişkiyi inceledi. Toplamda 8.300'den fazla yetişkin araştırıldı.

Herhangi bir sebeple erken ölüm riskinin %23 ve kansere bağlı ölüm riskinin %31 oranında azaldığını keşfettiler.

Üniversitenin Halk Sağlığı Yüksek Okulu Yardımcı Doçentleri Emmanuel Stamatakis ve Charles Perkins, "Çalışmalar, kas gücünü artıran egzersizlerin, koşu ve bisiklet gibi kardiyo aktiviteleri kadar sağlık için önemli olabileceğini gösteriyor" diyorlar makalelerinde.

Dünya Sağlık Örgütü'nün fiziksel aktivite yönergelerine göre, 18 - 64 yaşları arasındaki yetişkinler her hafta 150 dakikalık fitness aktivitesi ve iki gün dayanıklılık egzersizleri yapmalıdır.

Sürekli belirttiğimiz gibi, dayanıklılık antrenmanları metabolizmayı hızlandırır, tonlarca kalori yakar (13 dakikalık, altı egzersiz direnç devresinde 346 kalori yakılabiliyor), genel eklem hareketliliğinizi geliştirir ve yaralanma riskinizi azaltır.

Bu yüzden devam edin, şınav, mekik, plank, squat ve günlük rutininize aklınıza gelebilecek başka herhangi bir şey eklemeye başlayın. Uzun vadede buna değecek.

Sonbaharda Antrenman Önerileri

Sonbahar Antrenmanları için Önerilerimiz

Uzman antrenörlerin ve spor eğitmenlerinin de belirttiği gibi, sonbahar mevsimi kas gelişimi ve şekillendirme için en uygun mevsimlerden biri.

Özellikle yazdan kalan tembelliği atmak ve yaklaşan yeniyıla daha fit girmek isteyenler için sonbahar ideal bir antrenman programı başlangıç zamanı. Mevsimin sunduğu koşulları avantaja çevirmeniz için bazı önerilerimiz var;

Hava Koşullarından Yararlanın

Berrak ve serin sonbahar ayları, açık havada egzersiz yapmak ve serinletici sıcaklığın keyfini çıkarmak için harika bir zaman. Uzmanlar bu mevsimde açık havada tempolu yürüyüş, koşu ve bisiklete binmenin tüm metabolizma ve kas yapımız için ideal cardio antrenmanları olduğunu vurgulamakta. Güzel sonbahar manzaraları içerisinde yeni parkurlar deneyebilir, bu mevsimde sakinleşen plajlarda aktiviteler yapabilirsiniz. Bunun yanında bahçenize dökülen yaprakları temizlemek ve bahçenizde budama, ekim - dikim işleri yapmak da kalp sağlığı ve kalori yakımı için mükemmel bir yoldur.

At Gözlüklerinizi Çıkarın

Daha önce denemediğiniz aktiviteleri deneyin. İp Atlamayalı kaç yıl oldu? Dans etmeyeli? Hoplayıp zıplamanın keyfini bir okul çocuğuna sorun. Sonbahar yeni deneyimler için harika bir zamandır. Okulların sonbaharda açılması gibi, spor salonları da yeni döneme sonbaharda başlarlar.

Yeni fiziksel beceriler kazanmak için harika bir zaman olan sonbaharda, yeni bir aktiviteye başladığınızda, öğrenme eğrisi sayesinde, başlangıçta daha az kalori yakıyorsunuz fakat zaman geçtikçe uygulama hızınız ve buna bağlı olarak da kalori yakma hızınız artıyor. Böylelikle mayo mevsimi için tam zamanında fit bir görünüme sahip olabilirsiniz.

Aktif bir TV izleyicisi olun

Yeni sezon programlarını izlemekten vazgeçemiyorsanız, TV karşısında daha hareketli olmaya özen gösterin. Koşu Bandınızı TV ekranınızın karşısına taşıyabilir, 1 saatlik bir programı izlerken kalori yakabilirsiniz. Reklam aralarında hafif ağırlıklarınızı kaldırabilirsiniz. Böylelikle kimse size TV karşısında kilo alıyorsunuz diyemez.

Egzersizi günlük yaşamınıza entegre edin

Sürekli aynı öneriler diyeceksiniz fakat bir öneriyi hayatınıza uygulamadığınız sürece o öneri geçerliliğini korumaktadır.

Uzun yaz tatilinden sonra başladığınız yoğun çalışma hayatında egzersiz yapmaya ve doğru beslenmeye özen gösterin.

Sabah kahvaltınız protein ağırlıklı olsun ve 1 bardak protein shake içmeyi ihmal etmeyin. Arabanızı her seferinde varmayı hedeflediğiniz noktadan daha uzağa park edin ve mesafe yürüyün.

Asansörler yerine merdivenleri kullanın. Öğle tatilinde yemek için mutlaka dışarı çıkın ve yürüyüş yapın. İkindi atıştırması olarak yanınızda proteinli bir kurabiye veya protein bar bulundurabilirsiniz. Akşam iş çıkışı arabanıza binmeden alışverişi yakın marketlerden yapabilir ve market içinde de kendinize bir yürüyüş parkuru yaratabilirsiniz.

30 Gün Kuralını Unutmayın

Uzmanlar; vücudun yaşam tarzı değişikliğine uyum sağlaması için yaklaşık 4 hafta gerektiğini söylüyor. Bu nedenle fitness programlarından vazgeçme eğilimi ilk 30 gün içinde olmaktadır. Günlük fitness ve beslenme programınıza 30 gün uyduğunuz takdirde, sonrasında beyin otomatik olarak bu programa uymak isteyecek ve siz artık zorlanmayacaksınız.

Motivasyonunuzu Bulun

İnsanlar farklı şeylerden motive olmaktadır. Öncelikle bireysel hedefinizi belirleyin. Kilo vermek mi, şekillenmek mi, güçlenmek mi? Bir yarış veya bir etkinliğe hazırlanmak da hedefiniz olabilir.

Ancak hedefler sizi sonuca ulaştırmak için yeterli olmayabilir. Kişinin kendi günlük egzersiz programına motive olması çok önemlidir. Bir yürüyüş arkadaşı, antrenör sizi motive edebilir. Antrenman esnasında dinlediğiniz müzik, antrenmanda kaç kalori yaktığınızı söyleyen bir telefon veya saat uygulaması. Motivasyonunuzu bulun ve vazgeçmeyin. Harika görünmek kolay olsaydı, herkes harika görünürdü.

En Doğru Protein Shake Nasıl Hazırlanır?

Protein Smoothie

Kaslarınızı ve fit görünümünüzü korumanın, düzenli antrenman yapma kuralı yanında en önemli diğer ve hatta altın kuralı doğru beslenmedir.

Günlük tüketiminden vazgeçemeyeceğiniz protein içeceğinizi doğru hazırlamak ve rahat içmek için bir kaç önerimiz var;

Öncelikle antrenman ve diyet programınıza uygun protein 'i seçmek olmalı. En az katkılı ve en etkili protein tozu olarak biz Whey Protein Tozu öneriyoruz. Gün geçtikçe beslenme alışkanlığımızda tüketiminin azaldığını düşündüğümüz yeşil sebzeler ile protein içeceğinizi zenginleştirebilirsiniz.

Lahana, ıspanak, hardal otu, maydanoz, marul ve buna benzer tüm yeşil sebzeleri protein içeceği yapacağınız blender'a koyup karıştırabilirsiniz.

Protein Tozu

Eğer sebze değil de meyve tüketmek istiyorsanızi konsantre meyve sularından değil taze meyvelerden faydalanmalısınız. Kayısı, elma, muz, nektarin, şeftali, çilek gibi yüksek besin değerine sahip meyvelerden de protein tozu ve uygun miktarda süt ile doldurduğunuz blender içine atabilir ve lezzetli, içimi rahat bir protein shake elde edebilirsiniz.

Creatine Nedir? Antrenmanlarımıza Katkısı Nelerdir?

Sci-Mx Creatine

Daha önce kullanmadıysanız bile şimdiye kadar kreatin hakkında birşeyler duymuşsundur. Adı, "sporcular ve vücut geliştiriciler için olmazsa olmaz besin takviyesi" olarak anılmaktadır. Herkesde biraz vardır. Kreatin, kas ve beyin dokularındaki hücrelerin harcadıkları enerjilerini geri dönüştürmeye yardımcı olan, doğal olarak oluşan azotlu bir organik asittir.

İnsan vücudu günde 1-2 mg kreatin üretir. Çoğunlukla karaciğerde, böbreklerde ve pankreaslarda az miktarda üretilir ve iskelet kasında depolanır. Beslenmede et ve balık gibi kaynaklardan doğal olarak 1 gr kreatin alabiliriz.

Creatine, adenosin difosfatın (ADP) adenosin trifosfata (ATP) dönüştürülmesine yardımcı olur ve adenosin trifosfat metabolizma için hücreler içinde kimyasal enerji taşır. Dolayısıyla, vücudun kullanabileceği ATP ne kadar çok olursa yoğun egzersiz için o kadar çok enerji elde edilebilir.

Metabolizmayı ilave kreatinle besleyerek, vücudun, yoğun antrenman programında daha çok enerji harcamaya ve daha hızlı olmasına destek oluruz.

Kreatin takviyesinin zayıf kas dokusunun güçlendirilmesinde fayda sağladığı bilimsel olarak ispatlanmıştır. Kontrollü çalışmalarda kreatin, 30 saniyelik tekrarlanan hızlanma süresince ortalama hızı ve yorulmaya karşı direnci artırır gibi görünüyor.

Uzun süreli antrenman performansında, kas gücünde, kas gelişiminde ve yağsız vücut kütlesinde belirgin artışlar göstermenizi sağlayabilir.

Uzun süre yüksek yoğunlukta direnç egzersizi yapmanın avantajı, yağsız kas kütlesi kazanılmalarının daha kolay elde edilebileceği anlamına gelir.

Yüksek yoğunluklu antrenmanlarında ve kas kütlesi artışı hedeflendiğinde besin takviyeleri arasında kreatinin rakipsiz olduğunu anlıyoruz.

Günlük diyetinizin bir parçası olarak kreatini eklemek kolaydır. Günde 3-5 gr kreatinin yüksek yoğunlukta egzersiz öncesinde veya sonrasında alınması antrenmanınızı bir sonraki seviyeye götürebilir.

Kadınlara Özel Performans Arttırıcı Besin Destekleri

Kadınlar İçin, Antrenman Öncesi (Pre-Workout) En İyi Performans Arttırıcı Besin Destek Ürünleri


Kadınlara Özel Egzersiz Desteği



Günümüz fitness çağında, spor yapan kadınların giderek artan bir çoğunluğu ve erkeklerin %90'ı antrenmanları ile birlikte supplement kullanıyor. Genel olarak düzenli antrenman yapan, fitness ve kardio egzersizlerinden ödün vermeyen kadınlar için de, tüm bunları yapan erkeklerin kullandığı supplement ürünlerini kullanmaları geçerlidir. Bazı testesteron içeren ürünler hariç olmak üzere... Aşağıdaki kadınlar için en iyi etkiyi sağlayan supplement ürünlerini seçtik.

Aşağıda listelenen besin takviyeleri, "erkekler için" olarak listelenen takviyelerden biraz farklıdır. Özellikle, bu formüllerde kreatin içeriği azaltılır ve / veya ortadan kaldırılır. Kardiyovasküler egzersiz programına katılan bir kadın için, bu dikkat edilmesi gereken önemli bir farklılıktır. Kreatin, egzersiz öncesi alındığında, hafif bir dehidrasyon etkisine sahiptir ve bu durum, uzun kardiyo egzersizleri sırasında kas kramplarıyla sonuçlanır (koşu bandı, merdiven basamağı, bisiklet, vb.).

Pre-Workout SupplementlerAraştırmalar, kreatinin kas inşa etmesine, güç geliştirmesine, anaerobik dayanıklılığı arttırmasına, yağsız kas kütlesini korumasına ve kandaki glikojen miktarını arttırmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.

Besin destek ürünlerinin Kadınlara özel hazırlanmış egzersiz programlarına başlıca katkılarından biri, "yüksek enerjili yağ yakma kompleksi" dir. Bu, tipik olarak egzersiz programına yüksek derecede enerji katar.

Kadınlar (ve erkekler için), yağ yakımı hemen hemen her zaman en yüksek fitness önceliğidir (kas kazanmak dışında). Yani, zorlu egzersizlerinizde sonuç almanıza destek olacak ve kilo verme çabalarınızı boşa çıkarmayacak besin takviyesi arıyorsanız bu liste tam size göre:

SCI-MX X-Plode Rippedcore Pre-Workout 450 Gr

Multipower Red Kick 500 Gr
Olimp Pump Express 660 Gr

Vücut Geliştirmeciler İçin Temel Antrenman Terimleri

Squat: Halter Sırtta Çöküş
Hack Squat: Makinede Çöküş
Leg Press: Makinede Ayakta İtiş
Leg Extension: Makinede Ön Bacak Çalıştırma
Lying Leg Curl: Makinede Arka Bacak Çalıştırma

Barbell Lunge: Halter ile Öne Bacak Açma
Standing Leg Curl: Makinede Ayakta Arka Bacak Çalıştırma
Leg Adduction: Makinede İç Bacak Çalıştırma
Leg Abduction: Makinede Dış Bacak Çalıştırma
Side To Side Lunge: Halter ile Yana Bacak Açma

Gluteus Kick Back: Makinede Bacağı Geri İtme
Sitting Leg Press: Makinede Oturarak Bacağı İtme
Sit-Up: Yer Mekiği
Roman Chair Sit-Up: Sandalyede Karın Sıkıştırma
Incline Bench Sit-Up: Eğik Bir Yüzeyde Karın Sıkıştırma

Incline Bench Leg Raise: Eğik Bir Yüzeyde Çakı Durumunda Duruş
Hanging Leg Raise Knee-Up: Paralel Yüzeyde Çakı Durumunda Olma
Crunch: Yatarak Karın Sıkıştırma
Cable Crunch: Makarada Karın Sıkıştırma
Dumbbell Side Bend: Yana Eğilme

Standing -Seated Bar Twisting: Ayakta Sopa Çevirme
Bent Over Bar Twisting: Eğilerek Sopa Çevirme
Reverse Sit-Up Lying Knee-Up: Yatarak Bacağı Karına Doğru Çekme

Lateral Pull-Down Hareketi
Seated Knee-Up: Oturarak Bacağı Karına Doğru Çekme
Goodmorning Exercise: Ayakta Öne Doğru Eğilme ve Doğrulma
Hyper Extension: Sehpada Geri Kalkarak Bel Bölgesi Çalıştırma

Dead Lift: Yerden Ağırlık ile Doğrulma
Hanging Side Leg Raise: Barfiks Aletinde Çakı Durumunda Durma
Abdominal Crunch Machine: Makinede Karın Sıkıştırma Hareketi
Renegade Row: Plank hareketi ile dambıl çekmeyi karıştırarak aynı anda hem karın hem de sırt ve kol kaslarını etkin bir biçimde çalıştıran Hareket

Superman: Alt Sırt ve Karın Bölgesini Güçlendirme Hareketi
Plank: Karın kasları başta olmak üzere, sırt, kol, bacak, bel ve göğüs kaslarını çalıştıran hareket
Scissor Kick: Tüm Karın Kaslarını ÇalıştıranMakas Hareketi

Adonis Kaslarını Geliştirin

Adonis Kası Yapmak İstiyor musunuz?

Bahardan yaza geçişte spor salonlarında "Baklavalar Çıktı mı?" veya "Adonis var mı adonis?" sorularını sıkça sormaya veya duymaya başladınız değilmi?

Adonis Kas Geliştirme

Evet gerçekten de vücudu toparlamanın, kas geliştirmenin en uygun mevsimindeyiz. Öncelikle kendinize en uygun antrenman programını kişisel antrenman danışmanınızla birlikte seçin. Geliştirmek istediğiniz kas gruplarına uygun planlanmış egzersiz setlerine başlayın ve düzenli olun. Setleriniz sizi zorlayıcı olmalı. Antrenman programınıza en uygun beslenme programını da düzenli bir şekilde uygulayın. Antrenman öncesi ve sonrasında, dinlenme günlerinde nasıl besleneceğinizi besindestek danışmanlarına sorabilirsiniz.

Biz en temel biçimde kas gelişimi için izleyebileceğiniz adımları aşağıda sizler için derledik;

1) Kaslarınıza enerji sağlayacak şekilde beslenin.

Kas geliştiriyorum diye ne bulduysanız yerseniz, kaslarınız ile birlikte yağlarınız da gelişir. Adonis gibi , özellikle ters V abdominal kaslar yapmak istiyorsanız beslenmenizden yağları çıkarmalısınız. Sağlıklı ve az yağlı hatta mümkünse tamamen yağsız beslenmeye geçmelisiniz. Adonis bölgesinin yağ oranının %12'yi geçmemesi gerekir. Yoğun egzersiz programınıza uygun yüksek enerji veren protein gıdalarından faydalanabilirsiniz.

#SciMx Ultra Whey Protein 2280 Gr : https://goo.gl/e9WKGw

Süt veya su ile hazırlayacağınız protein tozu karışımını sabah kalkar kalkmaz, ara öğünlerde veya spordan sonra alabilirsiniz. 1 Porsiyon, yaklaşık 2 ölçek, 45 gr içerisinde 33 gr protein ihtiva etmektedir.

Adonis Kas Geliştirme

2) Oblik kaslarını geliştirin.

Genel olarak "adonis kası" olarak bilinen karın kaslarının tümünün kapsadığı bölge aslında "oblik kasları" diye tabir edilen kas grubuna dahildir. Doğru olan adonis kası değil, oblik kası geliştirme olmalıdır. Oblikler ve karın kasları vücudun daha çekici ve güçlü görünmesini sağlayan bölgelerdendir. Bu nedenle vücut geliştirmek isteyenler karın kası ve obliklerin gelişmesine önem vermelidirler. Adonis ve oblikler birbirinden ayrı düşünülemez ve bu kasların gelişimi doğrudan birbirini etkiler.

Adonis Kas Geliştirme

Vücuttaki oblik kasları birçok çalışmada etkin biçimde gelişmektedir. Squat veya Deadlift yaptığınızda oblik kaslarını da dolaylı olarak çalıştırmış olursunuz. Bu nedenle oblik bölgesi hemen hemen her egzersizde dolaylı olarak çalıştırılmış olur. En temel oblik egzersizleri;

• Barbell Side Bend
• Pushups Side Plank
• Çapraz Crunch
• Bicycle Crunch
• Russian Twist
• Hanging Knee Raise Oblique Crunch
• Reverse Side Crunch

Hareketleri doğru şekilde yaptığınızda oblik bölgesi kasları hızlı ve etkili bir şekilde gelişecektir.

3) Transversus Abdominis kasları güç ve enerji ister.

Ters V Abdominal kasların güçlenmesi gerekir. Bu kasları güçlendirmeden antrenmanlarınızdan verim alamazsınız. Oblikler çalıştırılırken antrenman programına, transversus kaslar yani ters V kaslar için egzersiz setleri eklemelisiniz. Bunlar derin kaslardır. Plank ve karın içeri çekme (vakum) egzersizlerine ağırlık verin. Vakumlama egzersizleri için ciğerlerinizdeki tüm havayı sonuna kadar boşaltın, bu halde göbeği sanki sırta yapışacakmış gibi içeri çekmeye çalışın. Bekleyin ve rahat bırakın. Bunu düzenli olarak tekrarlayın. Bu kasları çalıştıracak diğer hareketler ise Plank (Yan, düz, çapraz her şekilde) ve Cocoon (Koza) olabilir. Koza hareketi ters kaslar açısından en çok verim alınan hareketlerdendir. Çok zor seviyede bir harekettir fakat gerçekten kaslarınızı tam kapasite çalıştırır. Sırt üstü uzanın. Bacaklarınızı bükereke kendinize çekerken aynı anda üst gövdeyi yerden kaldırarak ortada buluşmaya çalışın. Hiç kolay olmayacak ama asla pes etmeden denemeye devam edin. Tekrar açıldığınızda ne bacaklar ne de sırt yere değmemeli ve yanmayı hissetmelisiniz.

4) Bacakları çalıştırmadan alt kaslar görünmez.

Kaslarımızın birbirine tutunduğunu, birini çalıştırdığımızda yan bölgelerdeki diğer kasları da etkilediğini ve üst bacak kaslarının da alt karın kaslarına bağlı olduğunu biliyoruz. Özellikle adonis için gerekli aşağı inen kaslar bacaklara bağlıdır. Obliklere uzanan bacak kasları antrenmanları adonis kası ortaya çıkarmanın olmazsa olmazıdır.

• Knee Raise
• Jack Knife
• Side plank leg raise
• V-up
• Leg raise
• Air bike crunch

5) Aletlerden destek alın, kolları kullanın.

Kaslar zamanla zorlanmayı sever. Sakatlanma derecesinde zorlanmadan bahsetmiyoruz. Limitlerinizi her defasında ileri taşıyarak farklı egzersizler deneyin. Spor salonlarında bulunan aletlerden destek alın. Kollar da devreye girsin.

• Cable Woodchop
• High-Pulley oblique cable crunch
• Decline Bench Dumbbell Left-Right Fly
• Hanging Leg Raise
• Landmine Twist
• Barbell Rollout

Adonis Kas Geliştirme

6) Kasları dinlendirin.

Hergün aynı egzersizi yapmayın. Hatta hergün adonis için egzersiz yapmayın. Kaslarınızın toparlanması için egzersiz günlerinin arasında 1 gün dinlenin. Dinlenme günlerinde, tempolu yürüyüş, bisiklete binme, yüzme gibi kasları rahatlatacak antrenmanlar yapın. Dinlenme günlerinde de amaca uygun besin takviyeleri almayı ihmal etmeyin ve karnınızı içine çekerek zorlanmadan, hafifçe vakum hareketleri yapmayı da unutmayın.


7) Kalori hesabı yapmayı unutmayın.

Adonis Kas Geliştirirken vücuda giren kalori ile yaktığınız kalori arasında ciddi farklar olmalıdır. Aksi takdirde özellikle adonislerin çevresi bu kalorileri hemen yağa çevirerek sizi üzer. En başta dediğimiz gibi zaten yağdan yoksun bir beslenme programı yapmalısınız. Daha sonra bu bölgeleri zorlayıcı antrenmanlarla destek vermelisiniz. Ancak fazla kalori girişi de tüm bu yaptıklarınızı yavaşlatır. O zaman yediklerinize kalori açısından da dikkat etmelisiniz.

Hedefinize Uygun Antrenman ve Beslenme Programı Uygulayın

Vücudunuzun bütün kaslarını veya bölgesel kas gruplarını çalıştırarak fitness ve body building antrenmanlarına başlayın, yağsız kas gelişimi hedeflerinize ulaşın.

Kas Geliştirme ve Yağ Yakma Antrenmanı

Amerika’da yapılan bir araştırmada antrenmana yeni başlayan 30 kadın denek, iki gruba ayrılmış ve bir gruba tüm vücut; diğer gruba da vücudu bölgelere ayırarak ağırlık çalışması yaptırılmış. 5 ayın sonunda iki grubun da birbirine çok benzer sonuçlar aldığı görülmüştür.

Düzenli bir antrenman geçmişi olmayan ve/veya spora yeni başlayanlarda, özellikle yağ yakımı ve hipertrofi, dengeli miktarlarda gerçekleşerek, çok hızlı bir şekilde sonuca ulaştırmaktadır.

Üst ve alt vücuttaki tüm ana kas gruplarını aynı günde çalıştırmak mı, yoksa bölgelere ayırarak çalıştırmak mı daha iyi sonuç sağlar? Hedefiniz daha fazla yağ yakımı ise hangisi daha mantıklı? Hipertrofi (kas oluşturma) istiyorsanız ve amacınız kas kütlenizi olabildiğince artırmak ise hangi yolu izlemelisiniz?

Tüm kas gruplarının çalıştırıldığı antrenmanlar, özellikle spora haftada sadece 1 veya 2 gün ayırabiliyorsanız, ideal olacaktır. Antrenman şiddetini yeterince yüksek tutarsanız, yağ yakımı açısından da çok iyi sonuç sağlayabilirsiniz. Egzersizler arası dinlenme sürelerini kısa tutup, set sayısını da 25-30 arasında yaparsanız; antrenman neredeyse kardiyo ve ağırlık çalışması karışımı bir çalışmaya dönüşür. Ayrıca spordan bir süre uzak kalmışsanız tüm vücut antrenmanı ideal bir seçim olacaktır.

Vücut Kas GruplarıTüm vücut antrenmanlarında, metabolizma hızının yüksek kalması, yağ yakımının artmasına yardımcı olacaktır. Kalp atışlarının yükseldiğini ve genellikle yüksek bir seviyede kaldığını hissediyorsanız ve bolca ter atıyorsanız doğru yoldasınız demektir. Antrenmanlarınızda squat gibi çoklu kas ve eklem gruplarını çalıştıran egzersizleri yapmaya özen gösterin. Set arası dinlenme sürelerini kısa tutun ve ardı ardına çalıştırdığınız kas gruplarının yorulmasını önleyin.

Tüm vücut antrenmanlarında, antrenman öncesinde, pre-workout besin takviyeleri alarak, kaslarınızın yorulmasını engellerken, antrenman sonrası iyileşme sürelerini de hızlandırarak, kas yıpranmalarını önleyebilirsiniz.

Birbirini takip eden her antrenmanda farklı kas gruplarını çalıştırmayı deneyebilirsiniz. Örneğin; önce biceps, hemen arkasından quadriseps grubunu çalıştırmak gibi. Veya agonist – antagonist kas gruplarını arka arkaya çalıştırın (herhangi bir kası çalıştır, arkasından da o kas grubunun tam zıttı fonksiyonla görevli olan kas grubunu çalıştır). Örneğin bisepsi çalıştırdıktan hemen sonra trisepsi çalıştırmak gibi.

bolgesel kas calistirma

Antrenman süresini ve set sayılarını önceden belirleyin, dinlenme sürelerini fazla geçirmeyin ve daima antrenmanı zamanında bitirmeye çalışın. İstikrarlı gitmeniz sonuçları olumlu etkiler.

Her antrenmanda her kas grubunu çalıştırmayı hedefliyorsanız, haftada 3 gün antrenman yapmaya çalışın. Antrenmanlar gün aşırı olmalıdır. Haftalık antrenman programınıza uygun beslenme programınıza da uymaya çalışın. Kasların en çok ihtiyacı olan protein desteklerini düzenli kullanmaya çalışın ve kas yıkımını engelleyin.


Kas gruplarını bölerek antrenman programını tercih ediyorsanız split antrenmanlar, her bölgenizi izole etmenize ve her bir gruba daha fazla zaman ayırmanıza olanak verir. Diğer kas gruplarına oranla zayıf kaldığını düşündüğünüz bölgelere daha da yoğunlaşabilirsin. Tüm vücut programı da, split body programları da herkes tarafından uygulanabilir.

Kas Gruplarınızı, Omuz, Sırt, Biseps, Triseps, Bacaklar, Karın, Göğüs gibi ayrıştırabilirsiniz.

Haftada 3-4 gün uygulayabileceğiniz bir antrenman programında dikkat etmeniz gereken konu, her kas grubunu haftada 1 gün, 1 defa çalıştırmak olacaktır. Kaslar çok nadiren izole olarak (yani başka kas gruplarına ihtiyaç duymadan, tek başlarına) çalışırlar. Neredeyse her zaman birden fazla kas grubu beraber çalışmakta ve iş görmektedir. Örneğin bench press yaparak göğüs kaslarını çalıştırırken, trisepslerinin de çalışması gibi. Seçtiğiniz kas gruplarını çalıştırırken önce daha büyük olan grubu çalıştırın, daha sonra küçük gruba geçin. Önce göğüs hareketlerini yapmak, sonra biseps hareketlerini yapmak gibi.

Eğer belli bir kas grubunun diğerlerine göre zayıf kaldığını düşünüyorsanız, o kas grubunu önce çalıştırın. Eğer bisepslerim küçük diyorsanız, önce biseps sonra göğüs çalışabilirsiniz. Bu yaklaşım, bisepslerinin gittikçe artan aktivite miktarından ötürü yorulma ihtimalini zorlaştıracaktır. Antrenmanlarınızda, set sayısını 24 civarında tutun. Set arası dinlenme süreleriniz biraz daha uzun olsun.

kas gruplarini duzenli calistirma antrenmaniBu sayede daha yüksek ağırlıklar kullanabilir ve kas liflerini daha fazla uyararak hipertrofi oluşumunu artırabilirsiniz. Antrenman devamlılığı bölgesel egzersizlerde çok önem kazanmaktadır, bu yüzden antrenman atlamamaya özen göstermelisiniz.

Tüm vücudu çalıştıracak antrenmanlar da bölgesel antrenmanlar da fitness programları için uygundur. Bodybuilding - Vücut Geliştirme sporu ile uğraşanlar ise genellikle split (bölgesel) kas programları uygularlar.

Kas gelişimi sürecinde, dış uyaranların etkisi ile (ağırlık çalışması) kaslara yüklenen görevi beyne ileten ve üstesinden gelmeye çalışan sinir sistemi, daha fazla kas inşasını tetikler. Böylelikle vücut amino asit sentezi ile kas dokusu oluşturmaya başlar. Yani güçlenir ve kas kazanırız. Fakat sinir sistemi, verilen görevin mevcut olan kas kütlesi ile başarılabileceğini düşündüğü anda yeni kas inşasına da artık gerek kalmaz. Kas oluşumunu sürdürebilmek için daha da zor bir görevin üstlenilmesi (kullanılan ağırlığın artırılması) gerekmeye başlar.

Vücut geliştirmeciler de daima mümkün olan en fazla kas kütlesine ve düşük yağ oranına ulaşmaya çalıştıkları için her bölgedeki kas liflerini mümkün olduğunca fazla ağırlıkla uyarmayı ve kas inşasını sürdürmeyi hedeflerler. Buna en elverişli program da genellikle split programlardır.

Görüldüğü üzere, iki antrenman programının da faydaları bulunmaktadır. Herhangi bir antrenman programını 2-3 ay uyguladığınızda, vücudunuzdaki gelişmeleri deneyimleyebilirsiniz. İstediğiniz zaman antrenman programınızı değiştirebilirsiniz. Böylelikle kas gelişimi ve yağ yakımı süreçlerini sürdürebilirsiniz.

Kas Geliştirme ve Yağ Yakıcı Antrenman programlarınıza uygun besin takviyeleri için besindestek.com danışmanlarından destek alabilirsiniz.

Profesyonel Basketbolcular için En Önemli Besin Destekleri

Basketbol Antrenmanlari icin Besin destegi


Etkili beslenme ve takviye her sporun hayati bir unsurudur; Özellikle profesyonel sporcular için. Zorlu Profesyonel Basketbol liglerinde de her oyuncunun fiziksel olarak çok güçlü olması gerekir. Rebound'u yakalayıp atış yaparken, çok uzağa pas verirken, potaya sıçrayış ve hızlı top sürme esnasında kaçınılmaz olarak performansınızı artıracak, kaslarınızın güçlü kalmasını sağlayacak desteklere ihtiyaç duyarsınız.



Besindestek.com Sporcu Danışmanları Basketbol Oyuncuları için en çok gerekli 5 sporcu besin takviyelerini hazırladı:


Basketbol Antrenmanlari icin Besin destegi



Glutamin

Glutamin (bazen L-glutamin olarak anılır), sporcular tarafından en çok kullanılan besin takviyelerinden biridir. Başlıca faydaları protein sentezi oranını arttırmaktır. Aynı zamanda kas iyileştirmeye yardımcı olmak için mükemmel bir araçtır.

L-glutaminin diyet kaynakları sığır, tavuk, balık, yumurta, süt, süt ürünleri, buğday, lahana, pancar, fasulye, ıspanak ve maydanozu içerir.

Kapsül formülünde olanlarının tüketimi kolaydır ve her an yanınızda taşıyabilirsiniz.

Whey Proteinleri

Whey proteini, sporcular arasında en popüler spor takviyeleri arasındadır. Protein, özellikle egzersiz sonrası iyileşme için esas teşkil eden bir makro besleyici maddedir. İster ağırlık odasında, ister pratik yaptıktan sonra yakıt ikmali yaparsınız, ister büyük oyununuzdan önce / sonra, whey protein günlük ihtiyaçlarınızı karşılamanızı sağlar.

Kreatin

Kreatin monohidrat, disiplininde dayanıklılık ve dayanıklılık içeren sporları yapan sporcular için özellikle çok önemlidir. Basketbol, pozisyonunuz ne olursa olsun büyük bir güç gerektirir ve kreatin monohidrat bu güce kavuşmanıza destek sağlayacaktır.

Kreatini etkili bir şekilde çevirebilmek için ilk önce takviye alırken bir yükleme aşaması (daha fazla kreatin almanız gereken bir aşama) gereklidir.

Multivitaminler

Çok vitaminli tabletler, enerji seviyenizi yükseltmek ve ihtiyacınız olan tüm mikro besinleri tüketmenizi sağlamak için mükemmel bir yoldur. Elbette, Michel Jordan'ın grip olduğu halde oynadığı şahane oyun, kendisinin ikonik anlarından biridir, ancak düşünelim: Kimse oyun gününde hasta olmak istemez. Performansınızı optimize etmek ve gücünüzü korumak için vitamin desteklerinden vazgeçmeyin.

Takviye Ediciler

Daha önce bahsedilen glutamin'e benzer bir şekilde iyileşme, eklemlerinizi korumada çok önemli bir rol oynamaktadır ve yaralanmalardan en az hasar ile çıkmanızı, kolay iyileşmenizi sağlarlar. Ne yazık ki, yaralanmalar basketbolda yaygındır ve etkili takviye yardımcı olabilir. Böylelikle maç esnasında uzun süre kenarda oturmak zorunda kalmayacağınızı bilirsiniz.

Daha Hızlı Sonuç Elde Edebileceğiniz 6 Hızlı Vücut Geliştirme İpucu!

Kaslarını geliştirmek için vücut geliştirme antrenmanları yapanların dikkat etmesi ve daha hızlı sonuçlar almasını sağlayacak 6 ipucunu derledik;

Vücut geliştirme egzersiz programınızla mükemmel uyumu yakalamak ve doğru beslenme programı ile eşleştirmek oldukça zorlu bir sürece benziyor gibi görünebilir.

Haftada kaç gün çalışacağınızı, programınıza ne gibi egzersizler katacağınızı, dinlenme sürelerinin ne kadar olacağını, her egzersiz için kaç set gerçekleştirmeniz gerektiğini ve nasıl devam edeceğini planlamanız gerekir.

Vücut Geliştirme İpuçları


Daima hatırlamalısınız ki mücadelenizin yarısı henüz başlıyor! Bu mücadelede sizi alıkoyacak çok fazla ayrıntıya girmekten kaçınmalısınız.

Spor salonuna ne kadar çabuk girerseniz ve ağırlıkları gerçekten basmaya başlayınca, kas inşa etmeye ve bedeninizin ideal vücudunuza dönüşümünü de o kadar çabuk başlatmış olacaksınız.

Yaptığınız egzersizlerin kas inşa etmenize yardımcı olması için belli stratejileri izlediğinizden emin olmanız gerekir. Bu kurallara dikkat ederseniz, denklemin beslenme kısmının da dahil edildiğinden emin olduğunuz sürece başarıyla gideceksiniz.


Sonuç almaya odaklı Vücut Geliştirme İpuçları:


1. Zamanla Daha Fazla Ağırlığın Kaldırılmasına Odaklanın

Kas kazancınızdaki tek büyük farkı yaratacak ilk vücut geliştirme ipucu, bedeninize ağırlık yükleyip yükleyemeyeceğinizdir. Kaç pratik kuralı uyguladığınız önemli değil, birkaç ay içinde kaldırdığınız ağırlık miktarını artırmazsanız, olması gerektiği kadar hızlı bir kas inşa edemeyeceksiniz demektir.

Vücut Geliştirme İpuçları


Vücut geliştirme antrenman programında herhangi bir kasın bir numaralı önceliği, daha ağır ağırlık kaldırmak olmalıdır.

'Sıkışıp' kaldıysanız ve ağırlığınızı daha yüksek seviyeye çıkaramıyorsanız, o zaman vücudun potansiyelini artırmaya yardımcı olmak için drop setler, süper setler vs. gibi diğer stratejilerle antrenmana devam etmeli ve birkaç hafta sonraki kilo seviyesine kadar yükselebilmelisiniz.

2. Ağırlık Kaldırırken Hata Yapmayın

Dikkat edilmesi gereken ikinci vücut geliştirme ipucu başarısızlık kurallarıdır. Bazı insanlar hatalı da olsa ağırlık kaldırmanın kas inşa etmek için iyi bir yol olduğuna inanıyor. Bir kası büyütmek için onu tamamen tüketmeniz gerektiğini düşünüyorlar. İlerlemeyi görmek için kasları zorluk seviyesinin ötesine itmeniz gerektiği doğruysa da, her set için başarısızlığa uğradığınızda bazı sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Vücut Geliştirme İpuçları

Birinci önemli konu merkezi sinir sistemi yorgunluğudur. Her seferinde hatalı da olsa ağırlık kaldırmaya dayalı bir antrenman programı sonunda kaslarınız çok fazla yıpranacaktır. Böyle bir programdan birkaç hafta sonra, kaslarınızın çok yorulduğunu ve ihtiyaç duyduğunuz kiloyu bile kaldıramayacağınızı farkedersiniz.

Bunun yerine, hatalı bir antrenman uygulamasından hemen vazgeçmeli ve yeni bir antrenman programı oluşturması için profesyonellere danışmalısınız. Profesyonel bir yardımda da bedeniniz zorlanacaktır fakat kas inşa etmek için gerekli yoğunluk seviyesinde ve kaslarınızı hırpalamadan çalışabileceksiniz.

3. Bir Seferinde En Az İki Kas Grubuna Yoğunlaşan Antrenman Programı Gerçekleştirin

Vücut geliştirmede en önemli ipuçlarından biri de, bileşik egzersizlere odaklanmaktır. Spor salonunda hem zaman hem de güç kısıtlamalarından dolayı harcayabileceğiniz sınırlı bir süre vardır, bu yüzden bir seferde yalnızca bir veya iki küçük kas grubunu etkileyecek egzersizlere odaklanırsanız, potansiyelinizi tam olarak kullanmış olursunuz.

Vücut Geliştirme İpuçları

Egzersiz programınızın %80'inde yalnızca en az iki kas grubunu çalıştıran egzersizleri uygulayacağınız kuralına uyun.

Örneğin, shoulder press hareketi omuzları ve sırt bölgesini çalıştıracaktır. Squat, omurga ve pelvis bölgesini çalıştırır. Bu iki ağırlık antrenmanını aynı set içinde yapabilirsiniz. Daha da önemlisi, bileşik yük kaldırdığınızda, genelde daha fazla ağırlık kaldırabileceksiniz.

4. Antrenman Öncesi ve Sonrasında Vücudunuza İhtiyacı Olan Besin Desteklerini Sağlayın

Vücut geliştirme egzersiz programınız ile takip etmeniz gereken dördüncü ipucu, egzersiz öncesi ve sonrası vücudunuzu doğru bir şekilde beslediğinizden emin olmaktır.

Vücudunuzun yeni kas kütlelerini sentezlemek için kullanacağı amino asitlere veya yeni kas dokusunu formüle etmek için enerji sağlayan karbonhidratlara ve proteine yokluk çekmesi kritik bir hatadır.

Sporcu Besinleri

Günün geri kalanında yemek saatleri ve bileşim bakımından biraz daha esnek olabilirsiniz, ancak kalori ve makro besin ihtiyaçlarınızı antrenman öncesi ve sonrasında %100 karşılamış olmalısınız.

5. Eğer Bir Değişim Olmuyorsa Aynı Antrenmanı 2 Haftadan Fazla Sürdürmeyin

Mevcut egzersiz programınızla daha fazla kas kazanamıyormuş gibi hissettiğiniz bir noktaya ulaştıysanız, bu bir platoda olduğunuz anlamına gelir.

Bir plato tam olarak nedir? Bir plato, herhangi bir ilerleme olmadan iki haftadan fazla devam ettiğiniz herhangi bir zaman noktası olarak tanımlanabilir ve antrenman ve zamanınızı boşa harcamak demektir.

Bu platonun oluşmasını önlemek için, işiniz programınızdaki herhangi bir şeyin daima değişmekte olduğundan emin olmaktır. Bu, egzersizleri gerçekleştirme sıranız, setler arasında aldığınız dinlenme miktarı veya gerçekleştirdiğiniz egzersiz türü olabilir. Birbirini izleyen bir seansta kilo alamıyorsanız, bir şeyleri değiştirmenin zamanı geldi demektir. Bunu yaparsanız, aradığınız sonuçları elde ettiğinizden emin olabilirsiniz.

6. Dinlenmenin Gerekli olduğunu Unutmayın

Vücut geliştirme ipuçlarımızdan en önemlilerinden biri de, her zaman dinlenmeyi unutmayın. Çok fazla insan, iyileşme için zamana izin vermeden çok sıklıkla, antrenmana devam hatası yapıyor.

Spor salonuna gitmeden önce vücudun dinlenmesine izin vermezseniz, güçlenmek yerine sadece daha da parçalayıp zayıflarsınız demektir.

Sporcu Besinleri

İdeal olarak, her ağırlık kaldırma egzersizi arasında bir gün boş zaman ayırmanız gerekir; ancak daha yüksek bir frekansta çalışmaya başlamışsanız, haftada en az iki tam gün ara verdiğinizden emin olun. Bu dinlenme günlerinde hafif kardiyo (hafif bir yürüyüş, koşu veya yüzme gibi) antrenmanları da yapabilirsiniz.

Dinlenme günlerinde ara öğünlerinizde protein barları atıştırma olarak kullanabilir ve kardiyo antrenmanlarınıza da destek olabilirsiniz.