Proteinler, dışardan alınması gereken takviyelerdir. Amino asitler proteinlerin yapı taşlarını oluşturur. Protein takviyesi, insanın fiziksel verimliliği ve sağlığı için önemli bir rol oynamaktadır.
Proteinler kasların yapısını, bağlayıcı dokuyu, deri, saç ve tırnak yapılarını oluşturmakla beraber, yeni dokuların oluşumu, hasar gören dokunun tamirinde kullanılan proteinler, gerektiğinde enerji kaynağı olarak ta ortaya çıkmaktadır.
İnsan vücudu proteinleri depolayamadığı için sürekli bir protein desteği tavsiye edilmektedir. Protein kaynakları sadece hayvansal gıdalardan elde edilmez, bununla birlikte soya ve baklagillerden de elde edilmektedir.
Kas yapılanması için protein;
• Ağırlık çalışmaları kas kütlesinin artımı için "start" ı verir ama kasa bu yetkiyi vermek için protein takviyesi şarttır.
• Gün boyunca, vücudun her kg'ı başına 2 gr protein alınmalıdır. Özellikle protein alımı, antrenmandan sonra ki ilk 2 saat içinde gerçekleşmelidir. Bu evre kasların proteinleri içine çektiği en önemli evredir.
• Kas yapılanması için gerekli olan anahtar kelimeler "ağırlık antrenmanı" dır. Antrenmanlarda ki bu uyaran, rejenerasyon döneminde kasların yapılanmasına direk etki eder.
• Sporcular, antrenmandan sonraki ilk 2 saat içinde kaslardaki uyarıcıya vücut için gerekli protein takviyesini iletmek zorundadır. Bu olayda, protein kası inşa etmek için gerekli malzeme konumuna geçer. Bu sadece kasların büyümesini ifade etmemektedir, aynı zamanda kas liflerinin onarılması ve tamiri anlamına da gelmektedir.
Örnek olarak, güç çalışması yapan 80 kg'lık bir sporcunun alması
gereken protein miktarı 160 gr'dır.